Tatuoinnin hinta itkettää?

Tatuointien hinta näyttää olevan aika suosittu aihe keskustelupalstoilla, siinä missä sekin, että sattuuko tatuoinnit. Molempiin on erittäin helppo antaa suora ja nopea vastaus, eli kyllä, tatuointien ottaminen sattuu ja kyllä, tatuoinnit maksavat paljon, välillä niistä saa pulittaa tuhansia euroja.

100 euroa tunti? WTF???

Sulla on mahdollisesti kokemusta 15 euron tuntipalkasta ja siltä pohjalta katsottuna, niin sadan euron tuntipalkka tuntuu käsittämättömältä. Kysehän ei kuitenkaan ole tatuoijan tuntipalkasta, vaan tatuoimisen hinnasta, jossa on otettu huomioon studiovuokra, materiaalikustannukset, työntekijän vakuutukset, eläkemaksut, työterveydenhuoltokustannukset, verot ja liuta muita juttuja, joita Suomessa työnantaja, mutta myös työntekijä saa ilokseen maksaa.
Näiden lisäksi jokainen tatuoija tunnistaa itsensä sanonnasta ”Tatuoijan tunti on kaksi työtuntia” tarkoittaen, että vaikka veloitus tapahtuu näennäisesti penkissä istutuista tunneista, niin tatuoinnin taustalta löytyy saman verran työtä, joita tehdessä liksa ei juokse.

Tatuointi ei synny neulalla

En tiedä onko kukaan koskaan sulle kertonut tätä, mutta tuntitaksahan on täyttä kusetusta! Vaikka katsotkin kelloa koko ajan ja lasket kuinka euromittari raksuttaa, niin hintahan ei oikeasti synny niistä minuuteista mitä tuolissa istut. Tatuointi ei koskaan synny nimittäin siinä tuolissa, vaan se vaatii yleensä valtavan määrän etukäteen tehtävää työtä. Usein tatuoinnin taustalta saattaa löytyä 20 tuntia piirtämistä ja suunnitteltua, joka sitten toteutetaan ehkä 10 tunnin tatuointina. Osa tatuoijista taas haluaa tehdä itselleen tarkan referenssikuvan mahdollisesti väreissä, josta tatuoinnin toteuttaa. Osa duunaa kuviaan photoshopissa, osa käyttää molempia. Mutta tatuoija joka suhtautuu ammattiinsa ammattimaisesti tekee paljon taustatyötä tatuointiensa eteen.
Tässä muutama esimerkki referenssikuvista ja niihin käytetyistä ajoista. Kyseinen henkilö (Ilari) tosin on vetänyt tekemisen ehkä hieman överiksi maalatessaan osan kuvista. Usein hyvä lyijykynä- tai tussityö riittää vallan mainiosti.

[column_one_third]

994466_10152382887923113_8231447038604836938_n

PETOTYTTÖ. Lyijykynäpiirustus mustaharmaaseen tatuointiin. Aluksi käytetty referenssien etsimiseen ja muuhun tietokoneella säätämiseen noin tunti, jonka jälkeen itse piirtämiseen käytetty noin 8-10 tuntia. Kuva on tehty 1:1 koossa, eli a3-koon paperille. Tatuoinnin paikka on reisi.

[/column_one_third]

[column_one_third]

1521993_10152132462308113_871085901_n

PINKKIRUUSU. Tässä vielä tatuointi on tekovaiheessa, mutta taustalla oleva referenssikuva on toteutettu siten, että ensin studiolla oleva silkkiruusu on kuvattu, sen jälkeen sitä on photoshoppailtu, sen jälkeen tehty lyijykynäluonnos. Lyijykynätyöstä kuva on maalattu akryyleillä, jonka jälkeen asiakkaalle on vielä tehty pari eri väriversiota photoshopilla. Referenssin tekemiseen kuluneita tunteja noin 8-10.

[/column_one_third]

[column_one_third_last]

1653824_10152060683513113_652750405_n

LIEKKIKALLO. Tätäkin kuvaa varten on ensin kuvattu studiolta löytyvää pääkalloa, josta on tehty lyijykynäversio, jonka pohjalta/päälle taas on maalattu akryylimaaleilla väriversio. Tässäkin tapauksessa väriversion tekeminen ja siihen käytetyt tunnit voidaan kyseenalaistaa, mutta tekijän mielestä kallon ’vihreä varjopuoli’ vaati suunnittelua myös väreillä, eikä lyijykynäversio olisi riittänyt. Referenssiin käytettyjä tunteja noin 12-14.

[/column_one_third_last]

Muutama sana varausmaksusta

Varausmaksu otetaan juurikin sitä varten, että suunnitteltutyö on usein useita tunteja kestävä vaihe tatuoinnin tekemisessä. Parikyt tuntia suunnittelu- ja piirustustöitä, jonka jälkeen asiakas toteaa, että hän ei nyt pystykkään ottamaan tatuointia, koska pitää ostaa uusi kännykkä, saa yleensä cooleimmankin tatuoijan menettämään malttinsa. Yleensä 50 euron varausmaksu on myös aika laiha lohtu.
69 Tattoossa kymmenen vuoden aikana ohareita on tehty todella harvoin, joka kertoo vaan siitä, että meillä on ihan mahtavat asiakkaat!

MUTTA JOS ET TYKKÄÄKKÄÄN TATSKALUONNOKSESTA?

Tässä tulee nyt ehkä se tatuoinninottamisen tärkein pointti. ”Ota tatuointi sellaiselta artistilta, josta oikeesti diggaat!” Eli käy portfolioita läpi, käytä siihen jumalattomasti aikaa, ja löydä juuri sulle sopiva tatuoija. Meille on ihan ok, jos toteat, että meidän tyylit ei vastaa sitä, mitä sulla oli mielessä. Jos haluat old school -ruusua, niin se on oikeesti aika huono idea, mennä ottamaan sitä vaikkapa tatuoijalta jonka portfolio on täynnä realistisia portretteja. Varmaan se senkin osais tehdä, mutta myös tatuoija kasaa portfolion asiakkailleen esille ajattelen sitä, että millaisia kuvia hän pääasiassa haluaa tehdä.
Eli etsi itsellesi mieleinen tatuoija, äläkä oikeesti lähde siihen, että haluat sen old school -ruusun ’tolta tyypiltä ku se tekee sen puolet halvemmalla’ vaan ota se siltä, jonka tyylistä tykkäät. Otat yhteyttä, selvität hinnoittelua ja säästät rahaa sen verran, että saat tatuoinnin otettua. KAIKKI-HETI-NYT-asenne on tatuointien kanssa aika riskaabelia – tatuoinneilla on tapana pysyä iholla kuitenkin jokunen tovi.
Ja kun tuut juttelemaan meidän kanssa haluamastasi tatuoinnista, niin mielellämme annamme myö vinkkejä hyvistä tekijöistä, jos haluamasi tatuointi on jotain mikä tuntuu meidän tekijöille hankalalta tai yhteisiä säveliä ei suunnittelussa löydy.

EN SAA HIHAA TONNILLA? WTF?

Tonni on iso raha. Todella iso. Ja sillähän saa jo vanhan Volvonkin, niin luulis sillä nyt lähtevän myös hihatatuointi. Tuossa taannoin meillä studiolla tehtiin hihatatuointi, jolla peitettiin vanha ja haalistunut ’hihaviritelmä’. Peittotatuoinneissa on vielä se, että niissä väriä pitää pakata ihoon enemmän, joka tarkoittaa lisätyötunteja. Kyseiseen hihaan meni yhteensä 45+ tuntia. Lyhyelläkin matematiikalla laskettuna tonnin korvaus tuosta olisi aika huono.
Mutta myös pieni tatuointi voi viedä käsittämättömän paljon aikaa. Kyse on yksityiskohdista ja tekotavasta. Maailmalla pyörii old school-tatskan tekijöitä, jotka pyöräyttää kämmenenkokoisen tatuoinnin parissa tunnissa, kun samankokoinen realistinen kuva voi gurultakin viedä 10 tuntia. Tässä kolme esimerkkiä tatuoinneista ja kuinka paljon aikaa niihin meni tatuoidessa (suunnittelu ei siis sisälly tunteihin).

[column_one_third]

jiepnorsu

PALJON KERROKSIA. Kyseessä on studiolla vierailleen Jiep Zancon tekemä tatuointi, joka syntyi yhdellä istunnolla yhdeksässä tunnissa, miinus vessatauot ja herkullinen Pizza Expressin Rullakana. Tekniikka on sellainen, että tatuoija tekee yhtä ja samaa kohtaa useita kerroksia, mutta lopputulos on todella pehmeä. Toki pitkät sessiot vaatii myös asiakkaalta paljon, mutta tässä tapauksessa tatuointi tehtiin olkavarteen, joka on suht kevyttä kauraa.

[/column_one_third]

[column_one_third]

parn_ahti

AHTI ON KUNINGAS. Yksi meidän suosikkiasiakkaamme on Ahti. Ei pelkästään siksi, että Ahti ottaa isoja tatuointeja, jotka on aina tatuoijalle mukavimpia (mutta myös haastavimpia) projekteja, vaan myös siksi, että Ahti on kuningas – Kuningas ottamaan iskua vastaan! Meillä isoissa, useampia kertoja kestävissä tatuoinneissa tatuoija pystyy tulemaab myös hinnassa vastaan. Ahdista tekee kuninkaan se, että Ahti istuu penkissä 8-10 tunnin pätkiä. Asiakas säästää rahaa, mutta myös tatuoija saa pidettyä ’flow’n päällä, joka tekee tatuoimisesta mukavampaa.

[/column_one_third]

[column_one_third_last]

parn_kissakallo

KOLME KERTAA. Tässä on suunnilleen samankokoinen tatuointi kuin toi Ganesha ensimmäisessä esimerkissä. Tatuoinnin tekemiseen meni myös suunnilleen saman verran aikaa (8-10h), mutta tatuointi tehtiin kolmessa osassa, koska paikkana kyynärvarsi on yleensä kivuliaampi. Lisäksi värikuvassa mustetta joutuu tunkemaan ihoon enemmän.

[/column_one_third_last]

LOPPUPUHE

Tatuoinnit maksaa aika paljon. Tai itseasiassa tosi paljon. Jos haluat koko vartalon peittävän japskitatskan, niin samalla summalla saat ostettua aika hyvän auton. Eri tyyleillä toteutetut tatuoinnit maksavat eri verran. Eri tekijät veloittavat eri verran ja erilaisia alennuksia on tarjolla myös. Tuntihinnat Helsingissä vaihtelevat yleensä 80-120 euron välillä. Osa velottaa kaikista tunneista, osa vähentää niistä kusi- ja tupakkatauot, osa ei. Meidän tapauksessa alennukset tulee niille, jotka ottavat isoja tatuointeja ja jaksavat istua pitkään penkissä yhdellä kertaa.
Jenkeissä ’isot starbat’ pyytävät 200-300 euroa tunti, mutta esimerkiksi Baltian ja Ukrainan mestarit saattavat pyytää 50-80 euroa tunnilta. Mutta silti se tärkein pointti on, että kun otat jotain pysyvää ihoosi niin ota se sellaiselta tyypiltä, jonka tyylistä tykkäät. Rahaa voi säästää ja tatuointia ei tarvitse ottaa heti huomenna. Eikä yleensä pystykkään, koska monella tekijällä on ihan hyvin jonoa.

Ja vielä yks todella tärkeä pointti tähän loppuun! Jos ja kun haluat sen hihatatuoinnin tai jonku muun ison kuvan, niin se on ihan ok, jos sulla ei oo auton verran ylimääräistä rahaa – Tatuointia ei tarvitse tehdä vaikkapa kuukaudessa valmiiksi. Tai edes vuodessa. Varaat sitä mukaa aikoja kun lompakko antaa siihen mahdollisuuden. Mutta se mitä voit tehdä on, että jos sulla on euroja vaikkapa yhteen tatuointikertaan kasassa, niin tuut pajalle ja laitetaan se hihaprojekti käyntiin. Suunnitellaan kuva, tehdään eka istunto ja sit jatketaan kun sulla on mahdollisuus tulla seuraavan kerran. Etuna tässä on se, että kun suunnitellaan kuvia isompina kokonaisuuksina ja sommitellaan niitä isommilla alueille, niin niistä tuppaa tulemaan myös paljon parempia. Tilkkutäkkihihatkin on ihan jees (esim old school-hihoissa), mutta tietyissä tyyleissä, kuten japanilaisessa tai vaikkapa mustaharmaassa realismissa, niin paras tatuointi syntyy sillä, että kuva suunnitellaan isosti.

Joten tervetuloa pajalle! Laitetaan tatskaprojektit käyntiin!

Ps. Aika monesta muusta studiosta poiketen, olemme pyrkineet antamaan jotain suuntaa antavaa hinta-arviota niitä kyseleville, mutta tarkkoja hintoja emme tatuoinneille anna, koska hintaan vaikuttaa vaikkapa se, että kuinka kauan sä pystyt tuolissa istumaan. Jos haluat hihan ja pystyt tekemään maksimissaan kahden tunnin istuntoja, niin se tulee oikeasti aika kalliiksi.

Pps. Vältä myös tinkimistä. Se on hieman epäkohteliasta. Jos sinulla on 200 euroa käytettävissä ja haluat sillä hinnalla 4 tunnin tatuoinnin, niin se toki onnistuu, mutta kahdessa tunnissa. Lopputulos ei ole tatuoijan, eikä asiakkaan kannalta mieleinen. Taannoin meiltä kyseltiin kotkan kuvaa rintaan, johon annettiin arvio, että siinä menee ainakin pari kertaa ja hintaa 600 eurosta ylöspäin. Kaveri piti hintaa naurettavana ja nokkiinsa ottanut tatuoija vastasi näin: ”Meillä on 16.8. Pikkukuvapäivä, jolloin kotka voidaan toteuttaa rintaan 50 eurolla! Kuvat yksivärisiä ja about tulitikkuaskin kokoisia! Tervetuloa! Tarjolla myös ilmaista kahvia ja pullaa!”