Ensimmäinen tatuointi? TOIMI NÄIN!

Ensimmäinen tatuointi on aina aika kuumottava juttu ja sitä kelaa kaikenlaista – Onko oma kipukynnys tarpeeksi korkea? Miten uskallan mennä liikkeeseen? Syökö ne mut? Miten mun pitää valmistautua? Saanko ottaa tukijoukkoja messiin? Mistä mä voin tietää, etten saa kuppaa? Keräsimme tälläisen ’selviytymisoppaan’ ensimmäistä tatuointia harkitsevalle. Olkaa hyvät!

Kynnys on korkea

Yksi asia on aika varma ja se on se, että jossain vaiheessa nuori saavuttaa täysikäisyyden. Lähemmäs 20% noista nuorista tulee ottamaan tatuoinnin ja ensimmäinen koitos on uskaltaa ottaa yhteyttä tatuointiliikkeeseen. Alalla on aika paljon karvasia 30+ ukkoja, jotka näyttävät aika häijyiltä jo pelkästään sen takii, että niillä on aika paljon tatuointeja. Mimmejäkin on varmaan jo lähemmäs puolet suomalaisista tatskaajista, mutta tatuointeja niilläkin on. Kynnys liikkeeseen astumiseen voi olla korkea varsinkin kun ekan tatuoinnin ottaja on tietty aika pihalla.

MUTTA… tatuoijan ammatti on palvelutyötä ja kusipäillä on tapana jäädä vähän kelkasta. Lisäksi se tatuoija tekee tatuointeja taiteen vuoksi, ei sen takii, että olis mahdollisimman katu-uskottava ja häijy. Se häijyimmänkin näköinen tyyppi on todennäköisesti pirun mukava ja palveluhenkinen heti siinä vaiheessa kun astut liikkeeseen sisään. Ja he näkevät ensikertalaisia koko ajan, joten et ole hänen silmissään mikään outolintu, joten nou hätä. Otat iisisti ja astut kynnyksen yli.

Mitä mun pitää ottaa mukaan?

Ensimmäisellä kerralla menet vasta juttelemaan mahdollisesta tatuoinnistasi. Olet ehkä pongannut liikkeen tyypeistä jonkun jolta kuvan haluat, mutta voi olla fiksumpaa ettet lyö lukkoon vielä ketään tiettyä tatuoijaa – Jollekkin toiselle voit päästä nopeammin ja saada tatuointisi halvemmalla, mutta silti yhtä hyvin toteutettuna.

Ota mukaan myös printtejä jos mahdollista, mistä voit näyttää millainen kuva sulla oli mielessä. Jos haluat tekstiä, niin on hyvä, että sulla on jo mietittynä vähän, että millaisella kirjasintyypillä (fontilla) teksti toteutettais. Tatuoijat eivät lähde tekemään jonkun toisen jo toteuttamaa kuvaa, vaan tekee referenssien pohjalta kuvasta oman version. Ja vaikka olisit ’satavarma’ että haluat kuvasi johonkin tiettyyn paikkaan, niin kannattaa keskustelulla asiasta vielä tatuoijan kanssa ja käyttää tämän ammattitaitoa ja kokemusta hyväksi. Heillä on näkemystä esimerkiksi siihen, että missä kohdissa tatuointi ei esimerkiksi kestä aikaa ja mitkä kohdat ensimmäiselle tatuoinnille eivät vaan ole suositeltavia.

Ensimmäisellä kerralla mukaan kannattaa varata oma kalenteri, jotta voit jo paikan päällä tarkastaa milloin sinulle sopii tatuointiaika, jos sellaista lähdetään varaamaan. Lisäksi varausmaksu kannattaa ottaa varalta käteisenä mukaan. Kaikilla liikkeillä ei ole maksupäätettä käytössä. Varausmaksut ovat yleensä 50-100 euron välillä. Kyseinen summa vähennetään tatuoinnin loppuhinnasta. (69 Tattooseen maksupääte saatiin vihdoin elokuussa 2014).

Varaudu myös siihen, että keskusteluhetki tatuoijan kanssa voi olla aika ’hätäinen’ tai sulle voi välittyä kuva, että tatuoija ei suhtaudu asiaan tarpeeksi suurella palolla (Onhan kyse sun ekasta tatuoinnista!), mutta kyse ei toki ole kiinnostuksenpuutteesta tai epäkohteliaisuudesta, vaan  tatuoijasi on todennäköisesti tekemässä toiselle asiakkaalleen tatuointia ja he pitävät vain pienen breikin tekemisestä siksi aikaa, että saa sulta tarvittavat tiedot ylös. Yleensä ensimmäinen visiitti on ohi aika nopeesti 🙂 Meillä 69 Tattoossa tosin porukkaa on sen verran paljon, että kahvit ehditään juomaan ja joku studion väestä ehtii ottamaan enemmänkin tietoja sulta ylös.

Pitääkö mun tulla yksin?

Voit ottaa kaverin mukaan visiitillesi jos haluat ja yleensä aika moni tuleekin kaverinsa kanssa paikan päälle. Kaverin voi ottaa myös mukaan kun tatuointia tehdään ja hän voi joko venailla yleisissä tiloissa tai sitten tulla sun seuraksi tatuointihuoneeseen. Aika usein tatuoijat ovat hiljaa tatuoimisen aikana, keskittyen tekemiseen. Tähän liittyy myös sellainen pointti, että kun tatuoija avaa suunsa tatuoinnin tekovaiheessa, niin silloin yleensä myös jalka nousee pedaalilta ja tatuointikone lakkaa käymästä. Tatuoinnin tekeminen venyy ja pienet paussit tekemisessä myös aiheuttavat sen, että homma sattuu enemmän. Hyvän tatuoijan tunnistaa siitä, että käsi käy, mutta suu ei. Harjoittelijat taas pälättää yleensä koko ajan. 69 Tattoossa harjoittelijoille on annettu suositus, että laittavat korvakuulokkeet ja kuuntelevat musiikkia itse, niin ei tuu hölistyä koko ajan. Tästä syystä kannattaa ottaa mukaan kirja, ipad, puhelin tms. kun tulet ottamaan tatuointiasi.

Tyhmiä kysymyksiä – onko niitä?

Onhan niitä toki, mutta senkun kysyt. Pari asiaa kuitenkin on hyvä tietää. Tinkinen on ensimmäinen. Älä tingi, koska et halua myöskään tatuoijan tinkivän laadusta. Jos sinulla on käytettävissä tietty määrä rahaa, jota et yksinkertaisesti pysty ylittämään, niin voit tuoda sen esille tatuoijasi kanssa. Yleensä budjettisi voidaan ottaa huomioon tatuointia suunniteltaessa tai sitten tatuointi toteutetaan siten, että sit ku sulla on taas rahaa käytössäsi, niin kuvaa voidaan jatkaa ja viedä loppuun.

[highlight highlight_type=”mark”]”Sattuuko tatuointi” kuuluu myös tyhmiin kysymyksiin, koska kyllä se sattuu. Tatuoijasi on kuitenkin nähnyt kaltaisiasi tapauksia pitkän liudan ja toteaa jotain tyyliin ”Kyllä sä siitä selviät” ja se myös pitää paikkansa.[/highlight] Kipua on turha pelätä, siihen ei kuole, eikä sulla lähde taju. Se on epämukavaa ja välillä todella epämukavaa, mutta kuuluu asiaan. Lisäksi kivunsietosi on todennäköisesti parempi kuin kuvittelet. Meillä on käynyt ’nössömpiäkin’ tyyppejä kuin sä, mutta silti ne tatuoinnit syntyy. Älä hättäile 🙂

Hyviäkin kysymyksiä on jotka kannattaa käydä läpi tatuoijasi kanssa jos ne sua mietityttää. Väriallergiat, hoito-ohjeet, värien leviäminen yms. saako ottaa aurinkoa, käydä saunassa tai uimassa yms… (ei, ei ja ei). Talvisin ihon hoitaminen on tärkeää ennen tatuoimista… siitäkin voi jutella. Ja sit on varmasti myös paljon kysymyksiä, jotka mietityttää, mutta kuulostavat tyhmiltä – selvitä ne silti! ”Saanko käydä suihkussa” on kysymys jota kuulee aika usein (kyllä ja pitääkin päivittäin).

Tee taustatyötä

Se on myös tatuoijalle mukavampaa selittää asioita, jos tiedät edes vähän tatuoinneista. Se, että luet vaikkapa tätä 69 Tattoon blogia, antaa sulle jo runsaasti tietoa siitä mitä tatuoiminen on, kelle tatuointeja tehdään ja kelle ei, mitä vaaroja siinä on yms. Toki emme oleta, että tiedät tatuointikoneista yhtikäs mitään, mutta mielellämme kerromme niistäkin kaikenlaista. Muista kuitenkin, että ajanvarausta tehdessäsi, tatuoijallasi on mahdollisesti se toinen asiakas työn alla, joten pysy asiassa. Jutustelulle on aikaa sitten ku tulet tatuoitavaksi.

Varaudu hintoihin

Tatuoinnit ovat kalliita ja aika usein asiakas aliarvioi tatuoinninkeston ja sitä kautta myös hinnan. Hihatatuointia et saa tonnilla (et edes lähelle) ja vaikka meillä on 69 Tattoossa käytössä ’taksamittarin pysäytys’, eli ’mitä pitempään istut, sitä halvemmaksi tatuointisi tulee’ -periaate, niin silti tatuointiaisi ei mahdollisesti saada valmiiksi yhdessä päivässä. Kirjoitimme aikaisemmin meidän blogiin tatuointien hinnoista, joten kannattaa ehdottomasti lukea se TÄÄLTÄ.

Sinulla on oikeus kieltäytyä

Kun tulet liikkeeseen, niin ajatuksenahan sulla on tietysti, että nyt kun sait kerättyä rohkeutes kynnyksen ylittämiseen, niin aiot lähteä paikan päältä myös ajanvarauslappu taskussasi. Älä kuitenkaan varaa aikaa jos sinulle jää fiilis, että nyt ei oikein löytynyt yhteisiä säveliä tatuoijan kanssa siitä mitä lähdetään tekemään. Se on ihan ok, jos mielesi muuttuu ja haluat vielä miettiä tatuoinnin ottamista, mutta myös sitä, että saisitko jostain toisesta liikkeestä enemmän sen näköisen kuvan kuin sulla oli ollut mielessä. Ja voi toki olla, että hinta-arviokaan ei miellyttänyt ja haluat vielä katsella vaihtoehtoja. Eli mielenmuuttaminen on ihan ok ja kukaan ei sua syö jos poistut pajalta ilman ajanvarausta. Siitäkin huolimatta, että nautit ilmaisesta kahvista ja kekseistä 🙂 Meille voi aina tulla piipahtamaan kahvilla ja pölisemässä shaibaa (ja todella moni käykin).

HAA! Ja vielä yks tärkeä juttu!Meille tulee tosi usein ’outoja tilanteita’ kun oletellaan ihan kummia. Eli kun uusi asiakas astuu ovesta niin ihmiset pajalla saattavat vaan moikkailla tai jotain muuta, mutta kukaan ei tunnu haluavan palvella. Tää johtuu siitä, että silloin kaikki olettaa, että oot jonkun tatskaajan sovittu asiakas ja homma on kondiksessa 🙂 Yleensä me kuitenkin tervehditään ja kysellään, että millaista asiaa tulijalla on, mutta jos näin ei tapahdu, niin kannattaa sanoa, että oot tulossa keskustelemaan tatuoinnista ja mahdollisesta ajanvarauksesta.

HAA! Ja vielä toinen tärkeä juttu!
Jätä kengät tuulikaappiin tai ota kenkiin suojat. Älä talsi ulkokengillä yleisiin tiloihin.

Tervetuloa 69 Tattooseen!

Tuolla meidän etusivuilla lukee, että ’Se vähän leppoisampi tatskaliike’ mutta oikeasti suurin osa helsinkiläisistä tatuointiliikkeistä on tosi leppoisia myös. Jännittäminen on turhaa ja näin pajan työntekijän näkövinkkelistä voin sanoa, että uusien ihmisten tapaaminen on aina mukavaa – Se, että oot sitten 18 tai 80, ei sitä tosiasiaa muuta. Lisäksi me päästään tutustumaan ihmisiin laidasta laitaan, joten pakostakin tässä on kehittynyt hyvin avarakatseiseksi ja suvaitsevaiseksi, ellei sitä jo alunperinkin ollut.

[highlight highlight_type=”mark”]Eli tuu sellaisena kuin olet ja sellaisena oot erittäin tervetullut Käpylään!  Nähdään pajalla![/highlight]

Uusia asiakkaita palvellaan studion aukioloaikoina tiistaista perjantaihin klo 12-18.